Fibromyalgia ja kliininen masennut

17.06.2019

FIBROMYALGIA JA KLIININEN MASENNUS

Fibromyalgiapotilailla on kohonnut riski sairastua kliiniseen masennukseen; fibroon liittyy serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin eli aivojen välittäjäaineiden epätasapainon tila. Elinikäisen vaikean masennuksen diagnoosin saa ja ahdistuneisuusoireista kärsii 26-71 % fibromyalgiapotilaista (alla olevan lähteen mukaan).

Aivokemiallisten syiden lisäksi muita masennuksen ja ahdistuneisuuden syitä ovat mm:
- sairauden myötä heikentynyt taloudellinen tila,
- kokemus, ettei hoitohenkilökunta ja/tai työnantaja sekä työtoverit pidä fibromyalgiaa oikeana sairautena,
- läheisten ihmisten ymmärtämättömyys,
- avuttomuuden tunne ja tunne elämänhallinnan puuttumisesta,
- toimintakyvyn rajoittuminen kipujen ja uupumuksen vuoksi, sekä
- sosiaalisen elämän kaventuminen.

Kaikki stressiä aiheuttava pahentaa oireilua.

Fibromyalgia on hankala sairaus. Tällä hetkellä ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta eri hoitomuotoja yhdistelemällä oireita (masennus mukaan lukien) pyritään helpottamaan. Osa fibromyalgiapotilaan hoitokokonaisuutta on psykoterapia. Myös psykofyysinen fysioterapia voi kuulua tähän kokonaisuuteen.

Itsehoitona voivat toimia mm. ruokavalio, mieltä rauhoittava toiminta sekä rentoutusäänitteet. Jotkut saavat apua hieronnasta ja joistakin vaihtoehtoisista hoitomuodoista, esimerkiksi akupunktiosta, vyöhyketerapiasta ja kraniosakraaliterapiasta.

Fibromyalgiapotilaita kannustetaan liikkumaan. Olipa liikunnan määrä mikä hyvänsä, hyvin tärkeää on kuunnella kehoaan ja opetella rytmittämään päivä tekemisen ja levon jaksoihin. Omalle tasolle liian raju tai pitkäkestoinen liikunta voi huonontaa tilaa.

Teksti: Sari Heiskanen

Tekstin pohja ja osittainen lähde: https://www.verywellhealth.com/depression-anxiety-in-fibromyalgia-716165