FibrotarinoitaAnskun tarina

Olin sairastellut jo monta vuotta, en vaan ymmärtänyt nivelrikkojeni takia, mistä kaikki kipuni johtuvat. Sain fibromyalgiadiagnoosin ensimmäisen kerran jo kymmenen vuotta sitten, mutta silloin en uskonut siihen.

Kesällä 2022 olin lääkärin vastaanotolla ja taas lääkäri antoi fibromyalgiadiagnoosin, nyt se oli otettava vastaan. Tuona kesänä kivut iskivät rajuina ja olin todella kipeänä. Yritin kertoa miehelleni kivuista, mutta hän ei ymmärtänyt, mikä minulla oli. Meille oli tullut kesävieraiksi 11- ja 9-vuotiaat lapset äitinsä kanssa. He olivat tottuneet siihen, että laitan ruuat ja siivoan jälkeni, mutta nyt en enää pystynytkään siihen. Aloin tietenkin äyskimään kaikille ja valitin kipujani. Menin makuulle ja sanoin, että "hoitakaa kaikki, minä en jaksa".

Sain myöhemmin reumatologian erikoislääkäri Vuotikalle Ouluun ajan. Hän on erikoistunut myös mm. fibromyalgiaan. Vuotikka tutki ja totesi "nivelrikkoja, eräs reumamuoto ja fibromyalgia". Yllätyin, kun hän kertoi Crohnin taudin ja reuman yhteydestä. Fibrolle naureskelin, sehän on vain "heikkohermoisten tekosairaus" – asenteeni oli tosi negatiivinen. No, lääkitys on välillä tehonnut, syön myös vahvaa särkylääkettä reumaattisiin kipuihin.

Nyt keväällä olen taas todella kipeänä, tuntuu kuin kivut tulisi sykleittäin. Uskon stressin olevan minulla yksi syy, joka pahentaa oloa. Yllättävää on ollut, kuinka kokonaisvaltaisena kivut iskevät. Olen aivan kykenemätön tekemään mitään, kivut ovat kovia ja ylös nouseminen on mahdotonta. Onneksi välillä on parempia kausia.

Ikävää tässä on ollut se, että kiukuttelulla olen saanut välit huonoksi joidenkin ihmisten kanssa.

Olisi hyvä kuulla myös muiden kokemuksia fibrosta.

- Ansku, 60-v. -