Fibromyalgia ja COVID-19

Moni fibromyalgiaa sairastava on ehkä pohtinut, miten koronaan sairastuminen vaikuttaa häneen, saavatko fibromyalgikot rokotuksen ensimmäisten joukossa ja miten rokotus mahdollisesti vaikuttaa. Koronaviruksen vaikutusta fibromyalgiapotilaisiin ei ole vielä tutkittu eikä fibromyalgia ei ole listattuna riskiryhmäsairauksiin. Kuitenkin fibromyalgiaa sairastavalla voi olla liitännäissairaus tai -sairauksia, jotka katsotaan riskiryhmäsairauksiksi, esimerkiksi diabetes, autoimmuunisairaudet.

Jotkut tutkijat pitävät fibromyalgiaa autoimmuunisairautena. Tätä ei ole vielä todennettu. Asiantuntijat ovat kallistuneet päätelmään, että fibromyalgia on neurologinen sairaus. Fibromyalgikon immuunijärjestelmä näyttäisi olevan yliaktiivinen, mikä ei lisää tartuntatautien riskiä.
Tyypilliset covid-19 tartunnan oireet ovat yskä, kuume, vilunväreet, kurkkukipu ja tukkoinen tai vuotava nenä. Joillakin tauti pitkittyy aiheuttaen huiman joukon erilaisia oireita. Nämä oireet muistuttavat hämmästyttävän paljon fibromyalgian ja sisarussairautensa ME/CFS:n oireita. Pitkään onkin epäilty virustartunnan olevan yksi fibromyalgian ja ME/CFS:n laukaiseva tekijä. Näet pitkän covidin ja fibromyalgian oireiston yhteneväisyydet ja eroavaisuudet alla olevassa kuvassa.
Mikäli sinulla alkaa olla yskää, nuhaa, kuumetta, kurkku kipeytyy ja on yleisesti huono olo, kannattaa käydä covid-19-testissä tartunnan poissulkemiseksi/vahvistamiseksi.