26.8.2023

Fibromyalgian mysteerin avaaminen

Fibromyalgian biologisen perustan ymmärtäminen voi auttaa muuttamaan potilaiden hoitovaihtoehtoja.

Fibromyalgia on krooninen kiputila. Se vaikuttaa yli 2 % UK:n väestöstä ja sille on ominaista laajalle levinnyt kipu, uupumus ja aivosumu.

Haastava konferenssi

Ylipiston kivuntutkimusinstituutin johtaja ja Walton Center NHS Foundation Trustin kipulääketieteen kunniakonsultti tohtori Andreas Goebel kertoo: "Fibromyalgia ei aiheuta kudosten tuhoa, mutta se on erittäin heikentävä ja kallis – monet ihmiset eivät pysty toimimaan jokapäiväisessä elämässään.

Muidenkin selittämättömien kroonisten kipujen tavoin fibromyalgiaa on usein pidetty psykologisena. Monet potilaat ovat kertoneet, että heidän kipuoireensa ovat "kaikki heidän päässään".

Se, että potilaan omat vasta-aineet voisivat aiheuttaa fibromyalgiaoireita ja että tämä voitaisiin testata "passiivisten siirtojen" kokeilla olivat ajatuksia, joita kehitin ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten Liverpoolissa tutkiessani kompleksista alueellista kipuoireyhtymää (CRPS). Nämä ideat loivat pohjan tälle merkittävälle fibromyalgiatutkimukselle."

Yhteistyötä

Tohtori Goebel oli osa yhteistyössä King's College Londonin ja Karolinska Institutetin tutkimusryhmää. Tutkimus osoitti, että monet fibromyalgian oireista johtuu vasta-aineista, jotka lisäävät kipua tunnistavien hermojen toimintaa kehossa.

Walton Centerin kivunhallintaohjelman fibromyalgiapotilaat luovuttivat verta projektia varten heidän vasta-aineidensa erottamiseksi.

Tutkijat ruiskuttivat hiiriin näitä vasta-aineita. He havaitsivat hiirten kehittäneen nopeasti lisääntyneen herkkyyden paineelle ja kylmälle. Myös liikkeen pitovoima heikentyi. Sitä vastoin hiiret, joille oli ruiskutettu terveiden ihmisten vasta-aineita eivät kärsineet. Se osoitti potilaiden vasta-aineiden aiheuttavan tautia tai olevan ainakin tärkeä osatekijä.

Lisäksi hiiret, joille oli ruiskutettu fibromyalgiavasta-aineita, toipuivat muutaman viikon kuluttua vasta-aineiden poistuttua heidän elimistöstään. Tämä viittaa siihen, että potilaiden vasta-ainetasoja vähentävät hoidot ovat todennäköisesti tehokkaita hoitoja. Tällaisia hoitoja on jo saatavilla ja niitä käytetään muiden autovasta-aineiden aiheuttamien häiriöiden hoitoon.

Paradigman muutos

Tohtori Goebel sanoi: "Löydöksemme vaativat toisten kokeen toistamisen, mutta jos tulokset toistuvat, vaikutukset ovat syvälliset. Meillä on nyt ensimmäistä kertaa pätevä mekanismiin perustuva fibromyalgian tautimalli. Sen pitäisi tasoittaa tietä uusien diagnostisten testien ja immuunihoitojen kehittämiselle.

Tämä on jännittävää aikaa fibromyalgiayhteisölle, sillä se avaa mahdollisuuden yhden tai useamman monista immuunivälitteisistä sairauden hoitovaihtoehdoista vaikuttavan todellisesti myös fibromyalgiaan.

Työllämme voi olla myös potentiaalia perustavanlaatuiseen kehitykseen muiden "selittämättömiin" oireisiin perustuvien sairauksien, kuten long covidin, ymmärtämisessä ja hoidossa."

Heinäkuussa 2021 julkaistusta tutkimuksesta lähtien se on herättänyt valtavasti kiinnostusta fibromyalgiapotilaiden, lääkärien ja tutkijoiden keskuudessa. Myös teollisuus ja laajempi media ovat kiinnostuneita. Tutkimuksen vaikutuksen vuoksi johtavat tutkijat valitsivat sen Guardianin vuoden 2021 kymmenen parhaan tiedejutun joukkoon.

Terveyden epätasaisuus

Tohtori Goebel uskoo myös havaintojen voivan auttaa selittämään joitakin tunnetuista fibromyalgiassa havaituista epätasaisuuksista. Hän sanoo: "Stressilliset kokemukset ovat todennäköisesti mukana tutkimuksessamme havaitsemamme immuunivasteen laukaisemisessa. Näin ei kuitenkaan ole kaikkien potilaiden kohdalla. Tiedämme, että puute voi aiheuttaa stressiä ja on olemassa myös geneettiset riskitekijät. Meidän tulee tehdä tutkimusta ymmärtääksemme stressaavien tapahtumien rooli ja oppia ehkäisemään niiden vaikutuksia mahdollisuuksien mukaan."

Liverpoolin asiantuntemuksesta

Liverpoolilla on pitkä ja vakiintunut historia kipupalvelusta ja kivuntutkimuksesta. Yliopiston kivuntutkimuslaitos kokoaa yhteen akateemisen ja kliinisen asiantuntemuksen eri alueilta tukemaan ihmisen kroonisen kivun syiden ja parhaiden hoitomuotojen tutkimusta.

Pain Relief Foundationin tukemana instituutti tekee läheistä yhteistyötä Walton Center NHS Foundation Trustin kanssa, joka ylläpitää yhtä UK:n suurimmista kivunhallintaohjelmista ja kipupalveluista.

Tohtori Andreas Goebel: "Tämä uraauurtava työ on osoittanut lopullisesti, että immuunijärjestelmän säätelyhäiriöt ovat avain fibromyalgian ymmärtämiseen ja parantamiseen."

Lähde: Unlocking the mystery of fibromyalgia