31.8.2023

Immunologinen perusta krooniselle laajalle levinneelle kivulle fibromyalgiassa

Uudessa tutkimuksessa Lontoon Queen Mary -yliopiston tutkijat osoittavat neutrofiilien aiheuttavan kroonista laajalle levinnyttä kipua fibromyalgiassa.

Fibromyalgia on heikentävä laajalle levinnyt krooninen kipuoireyhtymä, jota esiintyy 2-4- prosentilla väestöstä. Vallitseva näkemys fibromyalgian johtumisesta keskushermoston toimintahäiriöstä on kyseenalaistettu tiedoilla, jotka osoittavat muutoksia ääreishermoston aktiivisuudessa.

PNAS-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa kroonisen laajalle levinneen fibromyalgiakivun johtuvan neutrofiileiksi kutsuttujen verenkierron solujen toimintahäiriöstä pikemmin kuin perinteisestä näkemyksestä, jonka mukaan fibromyalgiakipu on aivoihin perustuva ilmiö.

Tohtori Shafaq Sikandar, pääkirjailija ja aistibiologian vanhempi luennoitsija sanoi: "Neutrofiileillä on osoitettu olevan odottamaton rooli kroonisen kivun patologisessa prosessissa, vaikka ne ovat lyhytikäisiä immuunisoluja ja ne normaalisti auttavat torjumaan infektioita. Tämä tutkimus tarjoaa ainutlaatuista näyttöä siitä, että krooninen laajalle levinnyt fibromyalgiakipu johtuu immuunijärjestelmän toimintahäiriöstä. Se auttaa ymmärtämään hermoston ja immuunijärjestelmän ristikkäispuhetta kroonisessa kivussa. Se esittää myös, että krooninen laajalle levinnyt kipu voidaan kohdentaa käyttämällä täsmälääketieteen lähestymistapaa."

Lähde: An immunological basis of chronic widespread pain in fibromyalgia